Promo-LEX a desemnat câștigătorii celui de-al treilea concurs de Granturi pentru proiecte orientate spre monitorizarea implementării Reformei Poliției


În contextul proiectului „Monitorizarea civică a reformei Poliției în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Ambasada SUA în Republica Moldova, Promo-LEX a desemnat câștigătorii celui de-al treilea Concurs de Granturi pentru proiecte orientate spre monitorizarea implementării la nivel local sau regional a reformei poliției și informarea publicului cu privire la aceasta.

Concursul de Granturi a fost lansat la 3 mai 2021, fiind recepționate opt propuneri de proiecte. Granturile, în valoare totală de circa 25,000.00 Euro au fost acordate următoarelor organizații: AO Cahul 2030 (Ziua de Azi), AO Alianța INFONET și Interact Media SRL (AGORA).

Scopul proiectului propus de Cahul 2030 este promovarea principiilor reformei poliției în rândul cetățenilor prin facilitarea îmbunătățirii imaginii angajaților IP Cahul, dar și a suportului Uniunii Europene și a Ambasadei SUA în Republica Moldova pentru poliție, prin intermediul presei locale.

Astfel, pe durata celor trei luni de implementare a proiectului, va fi promovată imaginea polițiștilor și modului în care implementarea reformei Poliției a schimbat munca angajaților IP Cahul, IP Cantemir și IP Vulcănești. Fiind planificate 6 reportaje tematice, 3 video materiale după modelul reality show „O zi cu-n polițist” și organizarea unui concurs de picturi pentru a prezenta percepția copiilor despre lucrul polițienesc, dar și realizarea unei picturi murale în municipiul Cahul.

AGORA, având drept scop promovarea rezultatelor reformei poliției în teritoriu, a activității propriu-zise a poliției la nivel local/regional, precum și educarea și informarea civică a cetățenilor, își propune să dezvolte o serie de materiale long-read multimedia. 

Impactul proiectului vizează creșterea nivelului de informare a cetățenilor din surse veridice și înțelegerea activității poliției în Moldova, progresele înregistrate și situația generală privind combaterea infracțiunilor. 

Alianța INFONET își propune să contribuie la evaluarea Strategiei de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020 și să dezvolte „poduri de comunicare” între autorități și comunitățile de persoane cu dizabilități.

Pe de o parte, prin intermediul proiectului propus, INFONET va contribui la informarea comunităților persoanelor cu dizabilități privind rezultatele reformei poliției, de cealaltă parte, va oferi suport IGP și MAI în perspectiva incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități la etapa de pre-elaborare a documentele de politici publice.

Perioada de implementare a proiectelor este iulie – septembrie 2021.

Granturile au fost oferite în cadrul proiectelor „Monitorizarea civică a reformei Poliției în Republica Moldova” susținut financiar de Uniunea Europeană și cofinanțat de Ambasada SUA în Republica Moldova prin proiectul „Suport pentru Monitorizarea civică a reformei Poliției în Republica Moldova”.