Ref.: 12 din 03.05.2021
Asociația Promo-LEX anunță lansarea celui de-al treilea Concurs de Granturi pentru proiecte orientate spre monitorizarea implementării, în special la nivel local sau regional, a reformei poliției și informarea publicului cu privire la aceasta.
CONTEXT GENERAL
Republica Moldova are nevoie de reforme profunde în multe domenii. Unul dintre aceste domenii ține de activitatea organelor afacerilor interne și a organelor de poliție ca instituții împuternicite să protejeze drepturile cetățenilor. Din perspectivă istorică, reformele din acest domeniu au suferit un proces de restructurare și modernizare de lungă durată. Astfel, la 18 decembrie 1990 Parlamentul a adoptat Legea cu privire la poliție, după care a urmat adoptarea în anul 2010 a Hotărârii Guvernului „Pentru aprobarea Concepției de reformare a Ministerului Afacerilor Interne”. Ulterior, în anul 2012 a fost adoptată Legea nr. 320 cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului. Chiar și așa, în acest domeniu continuau să rămână multe probleme.
În acest context, la 12 mai 2016 Guvernul a adoptat Strategia de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020. În același an, Delegația UE și Guvernul Republicii Moldova au semnat un acord de finanțare „Suport pentru reforma Poliției”, inclusiv un suport complementar pentru monitorizarea reformei Poliției. Astfel, în perioada 14 decembrie 2018 – 13 decembrie 2021, Asociația Promo-LEX implementează proiectul „Monitorizarea civică a reformei Poliției în Republica Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană, conform Contractului de Grant ENI/2018/404-043 – IE1 din 14 decembrie 2018. Proiectul este cofinanțat de Ambasada SUA în Republica Moldova prin Grantul Nr.: SMD7002IGR3OI4 din 21.04.2021 – „Suport pentru Monitorizarea civică a reformei Poliției în Republica Moldova”.
Proiectul „Monitorizarea civică a reformei Poliției în Republica Moldova” pune în valoare rolul de supraveghere al organizațiilor societății civile în timpul implementării reformelor, precum și dreptul cetățenilor de a participa la procesul de luare a deciziilor. Obiectivul general al proiectului este consolidarea responsabilității, eficienței și transparenței reformei Poliției în Republica Moldova.
O componentă aparte a acestui proiect presupune acordarea de granturi mici pentru proiectele organizațiilor societății civile care activează la nivel local sau regional și a instituțiilor mass-media interesate să monitorizeze reforma Poliției și să organizeze ulterior activități de educație civică în funcție de constatările făcute. În perioada 2019-2021 Asociația Promo-LEX va desfășura 3 concursuri de granturi prin intermediul cărora va oferi susținere financiară pentru 9 – 16 proiecte (buget total – 80,000.00 Euro) inițiate de organizații ale societății civile și mass-media care activează la nivel local/regional. Primele două runde de sub-granturi au fost deja implementate în cadrul proiectului menționat mai sus în perioada octombrie 2019 – noiembrie 2020.
SCOPUL ȘI OBIECTIVELE CONCURSULUI DE GRANTURI
Concursul de Granturi are drept scop susținerea proiectelor organizațiilor societății civile și a instituțiilor media orientate spre monitorizarea implementării, în special la nivel local și regional, a reformei poliției și informarea publicului cu privire la aceasta.
Obiective specifice:
ACTIVITĂȚI ELIGIBILE
Asociația Promo-LEX va susține proiecte care prevăd activități focusate asupra evaluării/monitorizării modului de implementare și a rezultatelor reformei poliției în teritoriu sau în cadrul diferitor subdiviziuni ale poliției, a activității propriu-zis a poliției la nivel local/regional, precum și activități de educație civică și informare a cetățenilor care au în centrul atenției activitatea poliției. Sunt încurajate proiectele care vor asigura o colaborare directă cu subdiviziunile poliției la nivel local/regional.
Tipuri de activități eligibile:
Organizațiile interesate pot propune și alte activități inovative, dar relevante scopului și obiectivelor Concursului de Granturi. Proiectele trebuie să includă, obligatoriu, activități de comunicare externă și vizibilitate a asistenței oferite de Uniunea Europeană, iar cheltuielile aferente să fie incluse în bugetul proiectului.
Notă: Toate activitățile propuse în format offline vor fi planificate și organizate în strictă conformitate cu măsurile și cerințele legate de situația epidemiologică din țară în contextul pandemiei de COVID-19.
CRITERII DE ELIGIBILITATE
În cadrul Concursului de Granturi pot participa organizațiile neguvernamentale non-profit și organizații media, care activează la nivel local și regional, și care:
Nu sunt eligibile organizațiile neguvernamentale înregistrate în afara Republicii Moldova, persoanele fizice, organizațiile/instituțiile guvernamentale, autoritățile publice, partidele politice, organizațiile religioase, ecologice, caritabile, culturale, sportive, sindicatele.
Organizațiile interesate de acest concurs pot înainta spre finanțare doar o singură cerere de grant.
ARIA GEOGRAFICĂ
Proiectele propuse vor fi implementate pe teritoriul Republicii Moldova, la nivel local sau regional (inclusiv în mun. Chișinău).
GRUPURILE ȚINTĂ
Proiectele propuse vor viza Inspectoratele de Poliție din Republica Moldova și/sau cetățenii Republicii Moldova. Sunt încurajate și vor avea prioritate proiectele care vor dispune de parteneriate cu Inspectoratele teritoriale de poliție sau alte subdiviziuni relevante ale Poliției, dar și cele care vor viza diferite grupuri de cetățeni, precum: persoanele din grupurile social vulnerabile, victime ale violenței domestice și traficului de ființe umane, consumatorii de droguri și alte grupuri afectate.
DURATA PROIECTELOR
Proiectele vor avea o durată minimă de 2 luni și maximă de 3 luni.
Proiectele vor fi implementate în perioada iunie – septembrie 2021.
BUGET, VALOAREA GRANTURILOR
Bugetul total destinat pentru runda a treia a Concursului de Granturi este de circa 25,000.00 Euro. Asociația Promo-LEX își rezervă dreptul de a negocia cu aplicanții preselectați valoarea proiectelor propuse pentru a se încadra în suma totală disponibilă menționată mai sus. De asemenea, Promo-LEX nu este obligată să ofere toată suma disponibilă pentru acest Concurs de Granturi (ex. în lipsa unor proiecte relevante, proiecte care nu au atins punctajul minim necesar, etc).
Bugetul proiectului urmează a fi elaborat în Euro, urmând instrucțiunile din formularul de buget atașat, și să reflecte clar activitățile proiectului, iar costurile incluse să fie relevante, realiste și bazate pe prețurile de piață. Descrierea liniilor de buget și modul de calcul al costurilor trebuie să fie suficient de detaliat.
Sumele bugetate urmează să includă toate taxele și impozitele prevăzute de legislația în vigoare.
PROCEDURA DE APLICARE
Pentru a participa în cadrul Concursului de Granturi, organizațiile interesate trebuie să depună Dosarul de Aplicare, care va include:
Dosarele de aplicare pot fi depuse în limba română sau rusă în format electronic la adresa de e-mail: [email protected]. Formularele trebuie completate la calculator (computer). Cele depuse în alt format nu vor fi examinate.
Data limită de depunere a Dosarelor de Aplicare este 23 mai 2021, ora 23:59 (ora locală).
Dosarele incomplete sau depuse după data limită, nu vor fi examinate. Managerul de Granturi al Asociației Promo-LEX vă va confirma printr-un mesaj electronic recepționarea dosarelor de aplicare. În lipsa unui mesaj de confirmare, vă rugăm să contactați Managerul de Granturi și să vă asigurați că cererea Dvs. a fost recepționată.
EVALUAREA CERERILOR DE GRANT
Odată recepționate, dosarele de aplicare vor fi evaluate preliminar în baza următoarelor criterii:
Ulterior, o Comisie de Evaluare, special constituită pentru acest Concurs de Grant, va evalua dosarele de aplicare în baza a opt (8) criterii prezentate mai jos. Pentru a fi acceptate spre finanțare, proiectele trebuie să acumuleze cel puțin 26 de puncte (65% din scorul maxim de 40 de puncte):
# | Criterii de evaluare | Punctaj (0-8) |
1 | Relevanța proiectului pentru prioritățile Concursului de Grant | 0-5 |
2 | Strategia pentru atingerea obiectivelor este adecvată și realistă | 0-5 |
3 | Impactul, sustenabilitatea și durabilitatea proiectului | 0-3 |
4 | Numărul de beneficiari direcți și indirecți ai proiectului | 0-4 |
5 | Caracterul inovator al proiectului | 0-5 |
6 | Bugetul este echilibrat
Bugetul de proiect reflectă în mod clar activitățile proiectului și este rezonabil din perspectiva raportului cost-eficiență. | 0-8 |
7 | Experiența relevantă a solicitantului de grant (Solicitantul are minim 1 an de experiență continuă și are minim 1 grant/proiect (de aceeași complexitate și buget) implementat cu succes). | 0-5 |
8 | Capacitatea solicitantului de grant de a administra grantul (Solicitantul are o echipă formată din cel puțin 1 director/coordonator și 1 contabil angajați pe normă deplină). | 0-5 |
Total | 40 |
Asociația Promo-LEX va anunța rezultatele evaluării cererilor de granturi printr-un mesaj transmis prin poșta electronică tuturor solicitanților de grant, indiferent de decizie.
PENTRU DETALII CONTACTAȚI
Alexei Munteanu
Manager de Granturi
Asociația Promo-LEX
Tel/Fax: (+373) 22 450024
E-mail: [email protected]
www.promolex.md
ANEXE
Formular Cerere de Grant
Formular Buget Proiect
Formular Chestionar Financiar
FORMULARELE ÎN LIMBA RUSĂ:
Заявка на получение гранта
Бюджет проекта
Финансовая анкета