Trei organizații vor desfășura activități orientate spre monitorizarea implementării reformei poliției la nivel regional și vor informa publicul cu privire la aceasta


În contextul proiectului „Monitorizarea civică a reformei Poliției în Republica Moldova”, implementat de Asociația Promo-LEX cu suportul financiar al Uniunii Europene, Promo-LEX a desemnat câștigătorii celui de-al doilea Concurs de Granturi pentru proiecte orientate spre monitorizarea implementării la nivel local sau regional a reformei poliției și informarea publicului cu privire la aceasta. 

Concursul de Granturi a fost lansat la 14 mai 2020, fiind recepționate 8 propuneri de proiecte. Granturile, în valoare totală de circa 27,000.00 Euro au fost acordate următoarelor organizații: Alianța INFONET, Media Birlii –Uniunia Media și Cahul 2030 (Ziua de Azi).

Proiectul propus de Alianța INFONET are drept scop evaluarea Strategia de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020 din perspectiva accesibilității fizice a sectoarelor de poliție și a accesibilității informaționale pentru diferite categorii de persoane cu dizabilități.

Astfel, în cadrul acestui proiect vor fi evaluate 50 de sectoare de poliție din perspectiva accesibilității persoanelor cu dizabilități, va fi făcut un raport cu privire la accesibilitatea fizică a sectoarelor de poliție, precum și unul cu privire la accesibilitatea informațională a acestora. 

Media Birlii își propune să contribuie la creșterea încrederii publicului în poliția din Găgăuzia prin informarea cetățenilor, instruirea și discuțiile publice cu privire la rezultatele reformei poliției.

Prin intermediul proiectului dat vor fi instruiți 25 de polițiști, jurnaliști, reprezentanți ai ONG-urilor, dar și activiști civici. La fel, va fi organizat un sondaj  pentru a identifica principalele motive ale neîncrederii cetățenilor față de poliție. 

Scopul proiectului propus de Cahul 2030 este promovarea principiilor reformei poliției în rândul cetățenilor prin facilitarea îmbunătățirii imaginii angajaților IP Cahul, dar și a suportului Uniunii Europene pentru poliție. 

Astfel, în decursul a patru luni, va fi promovată imaginea polițiștilor și modului în care au schimbat investițiile europene munca polițiștilor din Cahul, prin realizarea a 12 reportaje tematice și informarea cetățenilor raionului Cahul privind reforma poliției prin realizarea a 4 emisiuni, 10 materiale de presă și un ciclu de 10 benzi desenate pentru copii. 


Perioada de implementare a proiectelor este iulie – octombrie 2020.

Granturile au fost oferite în cadrul proiectului „ Monitorizarea civică a reformei Poliției în Republica Moldova”, implementat de Asociația Promo-LEX cu suportul financiar al Uniunii Europene.