BULLYING-UL în școli și importanța Poliției Comunitare în prevenirea acestui fenomen


„Dacă cineva m-ar provoca sau m-ar lovi, lovesc înapoi. – Dar nu te-ai gândit la opțiunea să încerci să calmezi spiritele?  – Nu, dacă mă lovește, dau înapoi.”

Sergiu Mozur, Șeful Sectorului de Poliție Nr. 3, Buiucani „Cazuri de violență în școli acum au o amploare și se identifică printr-un cinism mai deosebit.”

Câți dintre voi ați auzit despre noțiunea de „Bullying”? Cel mai des acest fenomen se observă anume în școli, când unii elevi își bat joc de ați elevi, care sunt mai slabi ca ei, mai neprotejați. În ultima perioadă, în Republica Moldova, Bullying-ul este foarte des întâlnit în instituțiile de învățământ, de aceea am hotărât să vorbim despre acest fenomen cu elevi și cu polițiștii comunitari care încearcă să prevină acest fenomen.

Sergiu Mozur, Șeful Sectorului de Poliție Nr. 3, Buiucani „ Ați văzut în ultima perioadă în spațiul virtual câte situații de agresiuni între elevi, cel mai grav este faptul că nimeni nu ea atitudine pe marginea acestui caz, ba din contra, încurajează astfel de situații. Un copil este agresat fizic sau verbal, iar ceilalți se amuză sau chiar filmează momentul dat și ulterior plasează filmulețul pe rețele de socializare. Vă imaginați ce impact negativ au aceste secvențe video, atât asupra copiilor cât și asupra părinților care văd cum copilul lor este agresat, maltratat? ”

„Cred că este un fapt prostesc ca să filmezi aceste momente, nu-i normal căci tu așa provoci agresorul.”

„Să filmezi cum se bat sau se ceartă două persoane este o prostie totală, deoarece acest lucru poate să-l facă doar persoanele needucate.

Sergiu Mozur, Șeful Sectorului de Poliție Nr. 3, Buiucani „Este perioada adolescenței și preadolescenței, este o perioadă complicată unde copii doresc să se autoafirme, să crească ratingul popularității în fața semenilor săi și de aceea apare ciocnirea asta la trecerea dintre vârste, când se transformă din copil în adolescent și apare conflictul intern de afirmare. ”

„ -De ce cineva vrea să pară mai puternic, mai serios? – Deoarece mulți îl consideră așa și-l încurajează, îi spune că-i bravo. Lui îi place când cineva merge prin școală și arată cu degetul zicând – uite ăsta-i erou. Dar nu-i normal asta.

Sergiu Mozur, Șeful Sectorului de Poliție Nr. 3, Buiucani „ Au arătat și-n mass-media cum se bat fetele, cum se trag de păr cu o  agresivitate mai mare ca la bărbați. Apare întrebarea, de unde atâta agresivitate la copii de 15-16 ani? ”

„A fost un conflict cu un prieten, el a vrut să glumească și m-a udat cu apă, eu din emoții i-am spus niște vorbe, ne-am luat la ceartă, ulterior au intervenit niște prieteni, ne-au despărțit. Mai târziu ne uitam unul la celălalt și nu înțelegeam de ce-am făcut asta.”

Sergiu Mozur, Șeful Sectorului de Poliție Nr. 3, Buiucani „ Fără aportul părinților n-o să reușim să facem față acestui fenomen. Deoarece și în familie trebuie copilul educat referitor la atitudine și comportamentul din școală.”

Din păcate în Republica Moldova polițiștii sunt percepuți ca oameni nu foarte prietenoși care acționează impulsiv și de multe ori agresiv. Din fericire, în Moldova a apărut un concept nou de „Poliție comunitară”. Dacă polițistul obișnuit acționează atunci când deja s-a întâmplat o acțiune și el o investighează, polițistul comunitar încearcă să prevină o problemă care poate genera o infracțiune.

Sergiu Mozur, Șeful Sectorului de Poliție Nr. 3, Buiucani  „ Polițistul comunitar este unul transparent care este gata să coopereze cu orice cetățean, o persoană integră, un polițist binevoitor care nu neapărat trebuie să amendeze, el vine și cu avertizări și cu preîntâmpinări. Un polițist comunitar este nu doar un sprijin în societate cât și un pedagog pentru copii, ca cooperare dintre poliție și societate căci noi singuri n-o să rezolvăm problemele din societate, la fel cum și societate nu le va rezolva fără noi. ”

„Este foarte bine că peste drum de școala noastră este un Sector de Poliție unde noi putem să ne adresăm cu o întrebare sau după ajutor. Pentru noi e bine că poliția intervine foarte rapid.”

„- Cât de multă încrede ai tu în poliție? – Deja a treia săptămână am avut consiliu unde a venit și poliția, a făcut o întâlnire cu elevii. De fiecare dată când se întâmpla ceva ei erau pe loc și asta îmi insuflă încredere. Și eu am încredere mare în polițiști. ”

Conceptul de „Poliție comunitară” a apărut pentru prima dată în anii 60 în SUA. Acesta s-a dovedit a fi foarte eficient și a fost preluat atât în țările europene cât și în Republica Moldova.

Sergiu Mozur, Șeful Sectorului de Poliție Nr. 3, Buiucani  „ Pe stradă, o mamă îi spunea copilului să fie cuminte, în caz contrar îi spune polițistului, eu categoric le spun să nu sperie copii cu poliția, învățați copii să spună că noi suntem prietenii lor ca în caz de necesitate să cheme polițistul în ajutor, să se simtă în siguranță. Copilul trebuie să vadă în polițist un suport, un prieten și un sprijin, nu trebuie să-i fie frică.”

Acest video este parte a campaniei de informare privind obiectivele și realizările reformei Poliției. Campania este desfășurată de Asociația Promo-LEX și Poliția Republicii Moldova în cadrul Proiectului „Monitorizarea civică a reformei poliției în Republica Moldova”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.

Link video: https://www.youtube.com/watch?v=dynpAILGtgY&feature=emb_title